Pierniczek
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • miód - 15 dekagramów
  • kakao - 1 łyżka
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • śmietana - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z cukrem, dodając żółtka, miód, 1 łyżkę zimnej wody, śmietanę, mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę korzenną.
  2. Ucierać.
  3. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
  4. Następnie ciasto przełożyć do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. 5
  5. Piec w 180 stopniach ok. 1 godziny