Pierniczki

2


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
mąka4 szklanki
cukier1.5 szklanek
miód7 łyżek
jajka4 sztuki
soda oczyszczona2 łyżeczki
przyprawa do piernika3 łyżki
pisaki cukrowe
Przygotowanie
Krok 1
Miód podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż przybierze postać płynną.
Krok 2
Mąkę przesiewamy na stolnicę, tworząc kopiec z dziurą w środku, do której wlewamy miód, wyrabiamy ciasto, dodajemy resztę składników do ciasta.
Krok 3
Zagniatamy.
Krok 4
Rozwałkowujemy ciasto o grubości około 0.5 cm, wycinamy pierniczki.
Krok 5
Przed pieczeniem można posypać migdałami, goździkami, maczkiem itp., lub po pieczeniu, gdy ostygną, dekorować pisakami.
Krok 6
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 10 minut. Odstawiamy w (najlepiej) kamienny garnek do zmięknięcia
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl