Pierniczki
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka - 4 szklanki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • miód - 7 łyżek
  • jajka - 4 sztuki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika - 3 łyżki
  • pisaki cukrowe

Sposób przygotowania:

  1. Miód podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż przybierze postać płynną.
  2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, tworząc kopiec z dziurą w środku, do której wlewamy miód, wyrabiamy ciasto, dodajemy resztę składników do ciasta.
  3. Zagniatamy.
  4. Rozwałkowujemy ciasto o grubości około 0.5 cm, wycinamy pierniczki.
  5. Przed pieczeniem można posypać migdałami, goździkami, maczkiem itp., lub po pieczeniu, gdy ostygną, dekorować pisakami.
  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 10 minut. Odstawiamy w (najlepiej) kamienny garnek do zmięknięcia