Pierniczki
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 8 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • mąka - 3 szklanki
  • cukier puder - 1 szklanka
  • miód - 0.75 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • kakao - 2 łyżeczki
  • lukier
  • cukier puder - 2 szklanki
  • odrobina mleka lub soku z cytryny
  • kolorowe barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.
  2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
  3. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki. (Możesz je przygotować nawet kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce.)
  4. Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami pierniczki. Ułóż je na wysmarowanej Kasią, dużej płaskiej blaszce i piecz 8-10 minut w 180 st.C
  5. Cukier puder wymieszaj z odrobiną mleka lub soku z cytryny i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Tak przygotowany lukier rozłóż do kilku miseczek i zabarw dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego.
  6. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.