Pierniczki

187


Łatwe


15 min.


10 os.

Składniki
mąka pszenna60 gramów
miód3 łyżki
cukier170 gramów
soda oczyszczona1.5 łyżeczek
Cynamon z Wietnamu Knorr1 szczypta
Imbir z Nigerii Knorr1 szczypta
masło30 gramów
jajka2 sztuki
mleko50 mililitrów
Lukier::
cytryna1 sztuka
cukier puder20 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Na stolnicy wymieszaj cynamon i imbir z przesianą mąką.
Krok 2
Dodaj do niej kolejno miód, cukier, sodę, masło i jedno jajko. Zacznij wyrabiać ciasto dodając stopniowo ciepłe mleko.
Krok 3
Gładkie, wyrobione ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5 cm i wycinaj kształty foremkami do pierniczków.
Krok 4
Gotowe pierniczki ułóż na dużej blaszce wyłożonej pergaminem i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Krok 5
Piecz w piekarniku przez 8-10 minut w temperaturze 180 st. C.
Krok 6
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Przestudzone pierniczki udekoruj lukrem za pomocą pędzla lub patyczka.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl