Pierniczki Babci Stasi

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mleko - 0.5 szklanek
  • miód - 0.75 szklanek
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 2 sztuki
  • żółtko - 1 sztuka
  • amoniak - 2 łyżeczki
  • kakao - 6 łyżek
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim cukier i Kasię.
  2. Dodać miód.
  3. Gdy będzie letnie, wlać do mąki.
  4. Dodać jajka i żółtko, amoniak, kakao i przyprawy.
  5. Wyrobić ciasto.
  6. Najlepiej odstawić na dobę i następnego dnia rozwałkować i wykrawać pierniczki.
  7. Piec ok. 15 minut.
  8. Polukrować.
  9. Ozdobić.