Pierniczki na choinkę

3


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia0.5 opakowań
cukier brązowy0.33 szklanek
miód spadziowy0.5 szklanek
powidła śliwkowe3 łyżki
jajko1 sztuka
mąka2 szklanki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
soda oczyszczona0.33 łyżeczek
przyprawa do piernika1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
W rondelku rozpuszczamy miód, Kasię i cukier.
Krok 2
Dodajemy jajko i powidła śliwkowe, mieszamy.
Krok 3
Jak wystygnie, dodajemy proszek, sodę i przyprawę, mieszamy i powoli dodajemy mąkę.
Krok 4
Gdy będzie gotowe o odpowiedniej konsystencji i nie będzie się kleić do rąk, rozwałkowujemy je na 0,5 cm.
Krok 5
Później wycinamy foremkami rożne kształty.
Krok 6
Robimy dziurki na nitki do powieszenia.
Krok 7
Pieczemy w 180 stopniach.
Krok 8
Po upieczeniu ozdabiamy, miodem makiem, lukrem, rodzynkami itp.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl