Pierniczki na choinkę
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • cukier brązowy - 0.33 szklanek
  • miód spadziowy - 0.5 szklanek
  • powidła śliwkowe - 3 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 0.33 łyżeczek
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuszczamy miód, Kasię i cukier.
  2. Dodajemy jajko i powidła śliwkowe, mieszamy.
  3. Jak wystygnie, dodajemy proszek, sodę i przyprawę, mieszamy i powoli dodajemy mąkę.
  4. Gdy będzie gotowe o odpowiedniej konsystencji i nie będzie się kleić do rąk, rozwałkowujemy je na 0,5 cm.
  5. Później wycinamy foremkami rożne kształty.
  6. Robimy dziurki na nitki do powieszenia.
  7. Pieczemy w 180 stopniach.
  8. Po upieczeniu ozdabiamy, miodem makiem, lukrem, rodzynkami itp.