PIERNICZKI NADZIEWANE

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

1 łyżeczka

6 łyżek

1 łyżka

1 opakowanie

lukier:

2 szklanki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników zagnieść ciasto, wodę dodawać stopniowo. Zaczynać od 4 łyżek i dolewać w trakcie ugniatania (konsystencja ciasta zależy od miodu, im bardziej płynny, tym troszkę mniej wody wychodzi). Ciasto musi być lepkie.

Krok 2

Ciasto podzielić na 2 w miarę równe połowy i każdą wałkować między arkuszami papieru pergaminowego (nie będzie lepić się do wałka, łatwo się zdejmuje i jest równe). Wycinać kształty, na jeden placek rozwałkowanego ciasta nakładać małą łyżeczką powidła, przekładać drugim plackiem.

Krok 3

Ciasto dociskać, aby dobrze się układało na blaszce do pieczenia.

Krok 4

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15- 20 minut. 

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej