Pierniczki świąteczne

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

43 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

200 gramów

200 gramów

120 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.

Krok 2

Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem i Kasią.

Krok 3

Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki. Z ciasta można także lepić Mikołaje, aniołki, choinki czy renifery.

Krok 4

Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy, bo rosną całkiem sporo. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika).

Krok 5

Przestudzone pierniczki lukrujemy.

Krok 6

Kolorowy lukier robię z barwników spożywczych, ale można użyć kakao, soku z buraków itp. Można je bardzo długo przechowywać w metalowym pudełku. Doskonałe na choinkę :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierniczki świątecznePierniczki świąteczne

Pierniczki to wypieki, które większości kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Mogą się różnić od siebie zarówno kształtem, miękkością, grubością, jak i zastosowanymi dodatkami. Polska nazwa „piernik” wywodzi się ze starodawnego słowa „pierny”, czyli pieprzny, odnoszącego się do intensywnych przypraw w nim zawartych. Dodatki, jakie warto zastosować podczas przygotowywania pierników to: miód, orzechy, skórka pomarańczowa, czekolada oraz (obowiązkowo) przyprawy korzenne, takie jak cynamon, goździki, imbir, anyż czy kardamon. Pierniczki można wypełnić również porzeczkami lub śliwkami. Po przygotowaniu ciasta, należy je rozwałkować na grubość około 0,5 cm, podsypując mąką, a następnie wykroić przy pomocy szklanki lub gotowych foremek (mogą mieć one kształt zarówno świątecznych gwiazdek, aniołków, bałwanków, jak również serduszek czy kwiatów). Przed włożeniem ciastek do piekarnika, najlepiej posmarować je przy pomocy specjalnego pędzelka jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wyjmując świąteczne pierniczki upewnij się, że ich brzeg jest twardy, a środek miękki. Udekoruj lukrem i ulubionymi dodatkami. Smacznego.