Pierniczki świąteczne
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 0.5 kilogramów
  • miód - 200 gramów
  • cukier puder - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 120 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
  2. Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem i Kasią.
  3. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki. Z ciasta można także lepić Mikołaje, aniołki, choinki czy renifery.
  4. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy, bo rosną całkiem sporo. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika).
  5. Przestudzone pierniczki lukrujemy.
  6. Kolorowy lukier robię z barwników spożywczych, ale można użyć kakao, soku z buraków itp. Można je bardzo długo przechowywać w metalowym pudełku. Doskonałe na choinkę :)