Przygotowanie |
Krok 1 |
Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. |
Krok 2 |
Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem i Kasią. |
Krok 3 |
Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki. Z ciasta można także lepić Mikołaje, aniołki, choinki czy renifery. |
Krok 4 |
Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy, bo rosną całkiem sporo. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika). |
Krok 5 |
Przestudzone pierniczki lukrujemy. |
Krok 6 |
Kolorowy lukier robię z barwników spożywczych, ale można użyć kakao, soku z buraków itp. Można je bardzo długo przechowywać w metalowym pudełku. Doskonałe na choinkę :) |