Pierniczki świąteczne

6


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
mąka pszenna0.5 kilogramów
miód200 gramów
cukier puder200 gramów
Kostka do pieczenia Kasia120 gramów
jajko1 sztuka
soda oczyszczona1 łyżeczka
sól1 szczypta
przyprawa do piernika1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Krok 2
Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem i Kasią.
Krok 3
Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki. Z ciasta można także lepić Mikołaje, aniołki, choinki czy renifery.
Krok 4
Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy, bo rosną całkiem sporo. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika).
Krok 5
Przestudzone pierniczki lukrujemy.
Krok 6
Kolorowy lukier robię z barwników spożywczych, ale można użyć kakao, soku z buraków itp. Można je bardzo długo przechowywać w metalowym pudełku. Doskonałe na choinkę :)
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl