Pierniczki świąteczne

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

550 gramów

300 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

45 gramów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miód wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wałkować, podsypując mąką (na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu).

Krok 2

Wykrawać pierniczki. Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem. Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne - smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.

Krok 3

Piec około 8 - 10 minut (piekłam 7 minut) w temperaturze 180ºC.

Krok 4

Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu.

Krok 5

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierniczki świątecznePierniczki świąteczne

Już sam ich zapach przypomina Ci, że zbliżają się święta? Kruche pierniczki z miodem i kakao sprawdzą się nie tylko jako słodka przekąska w tym wyjątkowym okresie, ale także dekoracja. Jeśli chcesz zawiesić je na choince, przed pieczeniem wytnij w ciasteczkach dziurkę do przewieszenia sznurka lub wstążki. Najwygodniej użyć do formowania ciastek gotowych foremek lub stempli. Jeśli nie masz ich pod ręką, możesz też wykorzystać literatkę. Zanim włożysz pierniczki świąteczne do piekarnika, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp cukrowymi perełkami, kokosem lub orzechami. Po ich upieczeniu i ostygnięciu ozdabiaj je natomiast lukrem lub spożywczymi pisakami. Warto zaplanować przygotowanie ciastek nawet kilka tygodni przed świętami. Powinny poleżeć jakiś czas w zamkniętym szczelnie naczyniu, wtedy odpowiednio zmiękną. Pierniczki do świetny pomysł na drobny świąteczny prezent. Zapakuj je w przezroczystą folię, przewiąż wstążką i podaruj komuś jako smaczną niespodziankę. Sprawdź w przepisie, jak przygotować te świąteczne wypieki.