Pierniczki świąteczne

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka tortowa - 550 gramów
  • miód - 300 gramów
  • cukier puder - 100 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika - 45 gramów
  • kakao - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Miód wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wałkować, podsypując mąką (na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu).
  2. Wykrawać pierniczki. Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem. Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne - smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.
  3. Piec około 8 - 10 minut (piekłam 7 minut) w temperaturze 180ºC.
  4. Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu.
  5. Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami.