Pierniczki świąteczne

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

500 gramów

1 szklanka

1 szklanka

4 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 opakowanie

0.75 szklanki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku rozpuścić Kasię, miód i cukier. Przestudzić, wbić jajka, wlać śmietanę i sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody. Wsypać przyprawę do pierników. Dodać mąkę i zagnieść niezbyt twarde ciasto.

Krok 2

Ciasto rozwałkować na ok. 1 cm grubość. Foremkami wykroić różne kształty. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.

Krok 3

Piec 20 min. w temp. 170 st. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Krok 4

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Do połowy dodać kakao, polukrować i udekorować pierniczki posypką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa dyniowa
czas przygotowania
75 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierniczki świątecznePierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne to jedne z popularniejszych świątecznych słodkich przekąsek. Delikatne, kruche, z rozmaitymi ozdobami nie tylko świetnie smakują, ale również ładnie się prezentują. Pierniczki przygotowuje się z ciasta z dodatkiem miodu, przypraw i śmietany. Ciasto powinno się łatwo rozwałkowywać. Przy użyciu foremek nadasz pierniczkom różnorodne kształty – choinek, gwiazdek czy nawet reniferów. Po upieczeniu dodatkowo udekoruj je gęstym lukrem, najlepiej przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru oraz kakao. Posyp je też czekoladowymi płatkami, cukrowymi perełkami lub suszonymi malinami. Będą również smaczne z posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Odstaw je na jakiś czas, aby lukier zastygł i posypka dobrze się trzymała. Jeśli chcesz dodać swoim wypiekom więcej kolorów, użyj barwników spożywczych i dołącz je do lukru. Tak apetycznie wyglądającymi pierniczkami świątecznymi możesz obdarować kogoś bliskiego lub zawiesić je na choince. Zapoznaj się z tym przepisem na pierniczki świąteczne.