Pierniczki świąteczne

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 szklanka

1 szklanka

4 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 opakowanie

0.75 szklanki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku rozpuścić Kasię, miód i cukier. Przestudzić, wbić jajka, wlać śmietanę i sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody. Wsypać przyprawę do pierników. Dodać mąkę i zagnieść niezbyt twarde ciasto.

Krok 2

Ciasto rozwałkować na ok. 1 cm grubość. Foremkami wykroić różne kształty. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.

Krok 3

Piec 20 min. w temp. 170 st. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Krok 4

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Do połowy dodać kakao, polukrować i udekorować pierniczki posypką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki świąteczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierniczki świątecznePierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne to jedne z popularniejszych świątecznych słodkich przekąsek. Delikatne, kruche, z rozmaitymi ozdobami nie tylko świetnie smakują, ale również ładnie się prezentują. Pierniczki przygotowuje się z ciasta z dodatkiem miodu, przypraw i śmietany. Ciasto powinno się łatwo rozwałkowywać. Przy użyciu foremek nadasz pierniczkom różnorodne kształty – choinek, gwiazdek czy nawet reniferów. Po upieczeniu dodatkowo udekoruj je gęstym lukrem, najlepiej przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru oraz kakao. Posyp je też czekoladowymi płatkami, cukrowymi perełkami lub suszonymi malinami. Będą również smaczne z posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Odstaw je na jakiś czas, aby lukier zastygł i posypka dobrze się trzymała. Jeśli chcesz dodać swoim wypiekom więcej kolorów, użyj barwników spożywczych i dołącz je do lukru. Tak apetycznie wyglądającymi pierniczkami świątecznymi możesz obdarować kogoś bliskiego lub zawiesić je na choince. Zapoznaj się z tym przepisem na pierniczki świąteczne.