Pierniczki świąteczne

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
mąka500 gramów
cukier1 szklanka
miód1 szklanka
jaja4 sztuki
śmietana gęsta 0.5 szklanek
soda oczyszczona1 łyżeczka
przyprawa do piernika1 opakowanie
cukier puder0.75 szklanek
sok z cytryny2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
W rondelku rozpuścić Kasię, miód i cukier. Przestudzić, wbić jajka, wlać śmietanę i sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody. Wsypać przyprawę do pierników. Dodać mąkę i zagnieść niezbyt twarde ciasto.
Krok 2
Ciasto rozwałkować na ok. 1 cm grubość. Foremkami wykroić różne kształty. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
Krok 3
Piec 20 min. w temp. 170 st. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Krok 4
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Do połowy dodać kakao, polukrować i udekorować pierniczki posypką.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl