Pierniczki świąteczne

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 500 gramów
  • cukier - 1 szklanka
  • miód - 1 szklanka
  • jaja - 4 sztuki
  • śmietana gęsta - 0.5 szklanek
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • cukier puder - 0.75 szklanek
  • sok z cytryny - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuścić Kasię, miód i cukier. Przestudzić, wbić jajka, wlać śmietanę i sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody. Wsypać przyprawę do pierników. Dodać mąkę i zagnieść niezbyt twarde ciasto.
  2. Ciasto rozwałkować na ok. 1 cm grubość. Foremkami wykroić różne kształty. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
  3. Piec 20 min. w temp. 170 st. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
  4. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Do połowy dodać kakao, polukrować i udekorować pierniczki posypką.