Pierniczki świąteczne
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 0.5 kilogramów
  • jajko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • cukier - 1 szklanka
  • miód - 1 szklanka
  • soda - 1 łyżeczka
  • przyprawa korzenna - 0.5 opakowań

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuścić w rondlu Kasię z miodem i cukrem, a następnie odstawić, aby ostygło.
  2. Przesiać mąkę przez sito, dodać sodę, przyprawę korzenną i wymieszać z przestudzoną Kasią, aż uzyskamy jednolitą masę.
  3. Tak powstałe ciasto włożyć do lodówki na jedną godzinę.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm.
  5. Wycinać dowolne kształty - najlepiej przy użyciu foremek.
  6. Piec ciastka około 10 minut w temp 180 C.
  7. Kiedy ostygną, polać polewą lub polukrować .