Pierniczki świąteczne

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
mąka0.5 kilogramów
jajko2 sztuki
Kostka do pieczenia Kasia0.5 opakowań
cukier1 szklanka
miód1 szklanka
soda1 łyżeczka
przyprawa korzenna 0.5 opakowań
Przygotowanie
Krok 1
Rozpuścić w rondlu Kasię z miodem i cukrem, a następnie odstawić, aby ostygło.
Krok 2
Przesiać mąkę przez sito, dodać sodę, przyprawę korzenną i wymieszać z przestudzoną Kasią, aż uzyskamy jednolitą masę.
Krok 3
Tak powstałe ciasto włożyć do lodówki na jedną godzinę.
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm.
Krok 5
Wycinać dowolne kształty - najlepiej przy użyciu foremek.
Krok 6
Piec ciastka około 10 minut w temp 180 C.
Krok 7
Kiedy ostygną, polać polewą lub polukrować .
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl