Przygotowanie |
Krok 1 |
Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem. Gdy masa będzie już gładka dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając. Masę jajeczną wymieszaj mikserem z mąkami, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do pierników. |
Krok 2 |
Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto przełóż do podłużnej formy i piecz w 170 st.C około 60 - 80 minut. |
Krok 3 |
Przygotuj krem. Śmietankę zagotuj. Do wrzącej dodawaj 1,5 tabliczki czekolady i mieszaj aż powstanie gładki gęsty krem. Krem odstaw do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając. |
Krok 4 |
Przygotuj syrop. Zagotuj wodę z cukrem, przestudź i wymieszaj z rumem.
Upieczone ciasto przekrój na trzy blaty i nasącz przygotowanym syropem. |
Krok 5 |
Kolejne blaty ciasta smarujemy, jeden kremem czekoladowym, drugi powidłami śliwkowymi. Wszystkie części piernika złóż w całość. |
Krok 6 |
Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i posmaruj nią wierzch piernika. |