Piernik

53


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia0.75 opakowań
mąka1.5 szklanek
mąka ziemniaczana2 łyżki
cukier1 szklanka
proszek do pieczenia2 łyżeczki
jajka5 sztuk
przyprawa do piernika1 łyżeczka
kakao4 łyżki
gorzka czekolada1 opakowanie
Syrop:
cukier0.5 szklanek
woda0.5 szklanek
rum3 łyżki
Dodatki:
Śmietanka 36%1 szklanka
gorzka czekolada3 opakowania
powidła śliwkowe1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem. Gdy masa będzie już gładka dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając. Masę jajeczną wymieszaj mikserem z mąkami, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do pierników.
Krok 2
Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto przełóż do podłużnej formy i piecz w 170 st.C około 60 - 80 minut.
Krok 3
Przygotuj krem. Śmietankę zagotuj. Do wrzącej dodawaj 1,5 tabliczki czekolady i mieszaj aż powstanie gładki gęsty krem. Krem odstaw do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
Przygotuj syrop. Zagotuj wodę z cukrem, przestudź i wymieszaj z rumem. Upieczone ciasto przekrój na trzy blaty i nasącz przygotowanym syropem.
Krok 5
Kolejne blaty ciasta smarujemy, jeden kremem czekoladowym, drugi powidłami śliwkowymi. Wszystkie części piernika złóż w całość.
Krok 6
Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i posmaruj nią wierzch piernika.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl