Piernik
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 170 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.75 opakowań
  • mąka - 1.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • jajka - 5 sztuk
  • przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
  • kakao - 4 łyżki
  • gorzka czekolada - 1 opakowanie
  • syrop
  • cukier - 0.5 szklanek
  • woda - 0.5 szklanek
  • rum - 3 łyżki
  • dodatki
  • Śmietanka 36% - 1 szklanka
  • gorzka czekolada - 3 opakowania
  • powidła śliwkowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem. Gdy masa będzie już gładka dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając. Masę jajeczną wymieszaj mikserem z mąkami, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do pierników.
  2. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto przełóż do podłużnej formy i piecz w 170 st.C około 60 - 80 minut.
  3. Przygotuj krem. Śmietankę zagotuj. Do wrzącej dodawaj 1,5 tabliczki czekolady i mieszaj aż powstanie gładki gęsty krem. Krem odstaw do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
  4. Przygotuj syrop. Zagotuj wodę z cukrem, przestudź i wymieszaj z rumem. Upieczone ciasto przekrój na trzy blaty i nasącz przygotowanym syropem.
  5. Kolejne blaty ciasta smarujemy, jeden kremem czekoladowym, drugi powidłami śliwkowymi. Wszystkie części piernika złóż w całość.
  6. Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i posmaruj nią wierzch piernika.