Piernik
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180'C °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 4 łyżki
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • mąka - 4 szklanki
  • powidła śliwkowe - 5 łyżek
  • mleko - 2 szklanki
  • gorzka czekolada - 1 opakowanie
  • śmietana - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, Kasię, cukier i kakao (+2 łyżki miodu) podgrzać do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Gdy masa ostygnie, dodać pozostałe produkty.
  3. Wszystko wymieszać.
  4. Gęstą masę wlać do natłuszczonej tortownicy (24 cm). Upiec.
  5. Wystudzić ciasto.
  6. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę ze śmietaną, wymieszać, lekko przestudzić, polać ciasto po wierzchu.