Piernik
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka - 200 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • mleko - 125 mililitrów
  • jajko - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
  • powidła śliwkowe - 3 łyżki
  • polewa mleczna - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Cukier utrzyj mikserem z miękką Kasią, dodawaj po 1 jajku, następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
  2. Wszystko wymieszaj mikserem, pod koniec dodaj mleko i powidła.
  3. Całość przełóż do wysmarowanej Kasią i posypanej mąką foremki keksowej o długości około 25 cm i piecz w 180 st. C. około 40 min.
  4. Ciasto wyjmij z formy i gdy przestygnie, polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą.