PIERNIK GRUDNIOWY
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 190ºC °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 40 dekagramów
  • miód - 25 dekagramów
  • cukier - 25 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 5 dekagramów
  • przyprawa do piernika - 2 opakowania
  • sól - 2 szczypty
  • jajko - 2 sztuki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • mleko - 100 mililitrów
  • mocna zaparzona kawa - 0.5 szklanek
  • gorzka czekolada - 1 łyżka
  • dodatki
  • bakalie - 1 opakowanie
  • skórki pomarańczowe - 2 łyżki
  • śliwki suszone - 8 sztuk
  • starta skórka cytrynowa - 1 łyżeczka
  • alkohol - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wsypać do miseczki i skropić alkoholem. Obsypać mąką, aby nie opadły na dno.
  2. Kawę z rozpuszczonym w niej kakao przelać do dużego garnka.
  3. Dodać miód i cukier, rozpuścić do połączenia składników.
  4. Zdjąć z ognia i dodać Kasię, sól oraz przyprawę do piernika.
  5. Po przestudzeniu dodać jajka i zmiksować.
  6. Następnie wsypać mąkę i sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka.
  7. Zmiksować (ciasto będzie gęste). Dodać bakalie. Wymieszać.
  8. Przykryć garnek ściereczką i zostawić na co najmniej 2 dni do fermentacji w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce).
  9. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
  10. Piec ok. 1 godzinę w 190-200 stopniach.
  11. Po 40 minutach można przykryć wierzch folią aluminiową i zmniejszyć temperaturę do 175 stopni, ponieważ wierzch lubi się zbytnio spiekać.
  12. Ostudzony piernik zawinąć w folię spożywczą/torebkę i niech czeka na święta. Przez ok. tydzień po upieczeniu jest twardy, potrzebuje czasu, by wchłonąć wilgoć z otoczenia.