PIERNIK GRUDNIOWY

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna40 dekagramów
miód25 dekagramów
cukier25 dekagramów
Kostka do pieczenia Kasia5 dekagramów
przyprawa do piernika2 opakowania
sól2 szczypty
jajko2 sztuki
soda oczyszczona2 łyżeczki
mleko100 mililitrów
mocna zaparzona kawa0.5 szklanek
gorzka czekolada1 łyżka
Dodatki:
bakalie1 opakowanie
skórki pomarańczowe2 łyżki
śliwki suszone8 sztuk
starta skórka cytrynowa1 łyżeczka
alkohol 3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Wszystkie składniki wsypać do miseczki i skropić alkoholem. Obsypać mąką, aby nie opadły na dno.
Krok 2
Kawę z rozpuszczonym w niej kakao przelać do dużego garnka.
Krok 3
Dodać miód i cukier, rozpuścić do połączenia składników.
Krok 4
Zdjąć z ognia i dodać Kasię, sól oraz przyprawę do piernika.
Krok 5
Po przestudzeniu dodać jajka i zmiksować.
Krok 6
Następnie wsypać mąkę i sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka.
Krok 7
Zmiksować (ciasto będzie gęste). Dodać bakalie. Wymieszać.
Krok 8
Przykryć garnek ściereczką i zostawić na co najmniej 2 dni do fermentacji w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce).
Krok 9
Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Krok 10
Piec ok. 1 godzinę w 190-200 stopniach.
Krok 11
Po 40 minutach można przykryć wierzch folią aluminiową i zmniejszyć temperaturę do 175 stopni, ponieważ wierzch lubi się zbytnio spiekać.
Krok 12
Ostudzony piernik zawinąć w folię spożywczą/torebkę i niech czeka na święta. Przez ok. tydzień po upieczeniu jest twardy, potrzebuje czasu, by wchłonąć wilgoć z otoczenia.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl