Przygotowanie |
Krok 1 |
Wszystkie składniki wsypać do miseczki i skropić alkoholem. Obsypać mąką, aby nie opadły na dno. |
Krok 2 |
Kawę z rozpuszczonym w niej kakao przelać do dużego garnka. |
Krok 3 |
Dodać miód i cukier, rozpuścić do połączenia składników. |
Krok 4 |
Zdjąć z ognia i dodać Kasię, sól oraz przyprawę do piernika. |
Krok 5 |
Po przestudzeniu dodać jajka i zmiksować. |
Krok 6 |
Następnie wsypać mąkę i sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka. |
Krok 7 |
Zmiksować (ciasto będzie gęste). Dodać bakalie. Wymieszać. |
Krok 8 |
Przykryć garnek ściereczką i zostawić na co najmniej 2 dni do fermentacji w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce). |
Krok 9 |
Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. |
Krok 10 |
Piec ok. 1 godzinę w 190-200 stopniach. |
Krok 11 |
Po 40 minutach można przykryć wierzch folią aluminiową i zmniejszyć temperaturę do 175 stopni, ponieważ wierzch lubi się zbytnio spiekać. |
Krok 12 |
Ostudzony piernik zawinąć w folię spożywczą/torebkę i niech czeka na święta. Przez ok. tydzień po upieczeniu jest twardy, potrzebuje czasu, by wchłonąć wilgoć z otoczenia. |