| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Wszystkie składniki wsypać do miseczki i skropić alkoholem. Obsypać mąką, aby nie opadły na dno. |
| Krok 2 |
| Kawę z rozpuszczonym w niej kakao przelać do dużego garnka. |
| Krok 3 |
| Dodać miód i cukier, rozpuścić do połączenia składników. |
| Krok 4 |
| Zdjąć z ognia i dodać Kasię, sól oraz przyprawę do piernika. |
| Krok 5 |
| Po przestudzeniu dodać jajka i zmiksować. |
| Krok 6 |
| Następnie wsypać mąkę i sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka. |
| Krok 7 |
| Zmiksować (ciasto będzie gęste). Dodać bakalie. Wymieszać. |
| Krok 8 |
| Przykryć garnek ściereczką i zostawić na co najmniej 2 dni do fermentacji w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce). |
| Krok 9 |
| Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. |
| Krok 10 |
| Piec ok. 1 godzinę w 190-200 stopniach. |
| Krok 11 |
| Po 40 minutach można przykryć wierzch folią aluminiową i zmniejszyć temperaturę do 175 stopni, ponieważ wierzch lubi się zbytnio spiekać. |
| Krok 12 |
| Ostudzony piernik zawinąć w folię spożywczą/torebkę i niech czeka na święta. Przez ok. tydzień po upieczeniu jest twardy, potrzebuje czasu, by wchłonąć wilgoć z otoczenia. |