Piernik mamy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka krupczatka - 1.5 szklanek
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • cukier - 6 łyżek
  • olej - 1 szklanka
  • miód - 1 szklanka
  • jajko - 5 sztuk
  • amoniak - 1 łyżka
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • mleko - 2 szklanki
  • budyń - 1 opakowanie
  • cukier - 0.75 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • powidła śliwkowe - 1 opakowanie
  • migdały - 10 dekagramów
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Z 3 łyżek cukru zrobić karmel (w garnuszku na gazie upalić cukier i dodać do tego 3 łyżki wody).
  2. Następnie mąkę, cukier, ostudzony karmel, żółtka, amoniak, przyprawę do piernika, miód, wymieszać razem mikserem.
  3. Z białek zrobić sztywną pianę i dodać na końcu do reszty.
  4. Z powstałego ciasta pieczemy 3 placki w prostokątnych formach.
  5. Ważne, aby piekarnik był wcześniej nagrzany (ok. 200 st.)
  6. Masa: Kasię utrzeć mikserem.
  7. Dodać ugotowany na mleku budyń z cukrem.
  8. Wystudzić.
  9. Pierwszy placek przełożyć powidłem, nakryć kolejnym plackiem.
  10. Następnie posmarować masą budyniową.
  11. Przykryć ostatnim plackiem, polać polewą i posypać migdałami.