PRZEPISY.PL

Piernik norymberski

  • 60
  • 5
  • Średnie
  • 0
1
osoba dodała do Mniamlisty

Składniki

  • cukier puder250 gr
  • migdały350 gr
  • opłatek20 szt
  • białko 4 szt
  • skórka cytrynowa50 gr
  • skórka pomarańczowa50 gr
  • cynamon1 szczypta
  • gałka muszkatołowa1 szczypta
  • goździki1 szczypta
    • Krok 1

      Migdały zmiel lub pokrój drobniutko i utrzyj ze skórkami owoców oraz szczyptą mielonych goździków, łyżeczką cynamonu, szczyptą gałki muszkatołowej.
    • Krok 2

      Białka ubij ze szczyptą soli, pamiętaj aby naczynie w którym ubijasz było suche. Gdy do piany dostanie się woda nie ubije się na sztywno.
    • Krok 3

      Dodaj cukier puder i utarte migdały. Delikatnie wymieszaj masę.
    • Krok 4

      Przygotuj blachę i ułóż na niej opłatki. Wlej ciasto i odstaw na noc do lodówki. Nagrzej piekarnik do 150 stopni i piecz piernik norymberski przez ok. 40-50 minut.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    1
    osoba dodała do Mniamlisty
    90''
    8
    Łatwe
    1
    osoba dodała do Mniamlisty
    60''
    4
    Łatwe
    2
    osoby dodały do Mniamlisty
    45''
    5
    Średnie
    1
    osoba dodała do Mniamlisty
    90''
    7
    Średnie