Dodaj do ksiązki kucharskiej Piernik norymberski

Piernik norymberski

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 5 osób średnie Autor: przepisy.pl

Piernik norymberski - składniki:

  • cukier puder - 250 gramów
  • migdały - 350 gramów
  • opłatek - 20 sztuk
  • białko - 4 sztuki
  • skórka cytrynowa - 50 gramów
  • skórka pomarańczowa - 50 gramów
  • cynamon - 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • goździki - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta

Piernik norymberski - Sposób przygotowania:

  1. Migdały zmiel lub pokrój drobniutko i utrzyj ze skórkami owoców oraz szczyptą mielonych goździków, łyżeczką cynamonu, szczyptą gałki muszkatołowej.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli, pamiętaj aby naczynie w którym ubijasz było suche. Gdy do piany dostanie się woda nie ubije się na sztywno.
  3. Dodaj cukier puder i utarte migdały. Delikatnie wymieszaj masę.
  4. Przygotuj blachę i ułóż na niej opłatki. Wlej ciasto i odstaw na noc do lodówki. Nagrzej piekarnik do 150 stopni i piecz piernik norymberski przez ok. 40-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNIK NORYMBERSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Migdały zmiel lub pokrój drobniutko i utrzyj ze skórkami owoców oraz szczyptą mielonych goździków, łyżeczką cynamonu, szczyptą gałki muszkatołowej.

2

Białka ubij ze szczyptą soli, pamiętaj aby naczynie w którym ubijasz było suche. Gdy do piany dostanie się woda nie ubije się na sztywno.

3

Dodaj cukier puder i utarte migdały. Delikatnie wymieszaj masę.

4

Przygotuj blachę i ułóż na niej opłatki. Wlej ciasto i odstaw na noc do lodówki. Nagrzej piekarnik do 150 stopni i piecz piernik norymberski przez ok. 40-50 minut.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE ZUPY.

    W poprzednich wpisach mówiłem o przystawkach, zimnych mięsach i sałatkach, ale przecież gwia...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z majonez - do sosu, Zupa cebulowa, Przepis z sałatka z zupek chińskich i kurczaka, Kapusta z grochem, Ziemniaki, Przepis z szaszlyki z piekarnika, Salsa, Bolognese w greckim stylu, Kutia, Kurczak, Ciasto na pierogi, Lody czekoladowe "Żółw" , Kurczak z grilla po indyjsku, sos z pieprzem marynowanym, Kalafior, Sałatka pikantna, Spaghetti z fixem trochę inaczej, Zupa pieczarkowa, Przepis z co z pieczarek, Gulasz drobiowy z cukinią, Gulasz, Sos vinaigrette z ziołami, Łosoś w kieszonce, Zupa grzybowa, Porowa sałatka, Naleśniki chińskie - VIDEO, Roladki z indyka po hawajsku, Przepis z sznycel wołowy, Potrawka z kurczaka, schab wołowy, sałatki hiszpańskie, Sałatka kebab - VIDEO, Masło orzechowe, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Frytki ziołowe, ryba z grilla, obiad z pstragiem, Sałatka kebab - VIDEO, zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem, Zupa z soczewicy, Przepis z roladki z wołowiny, Żeberka, sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami, Papryka z jajkiem, Sos czosnkowy na wódce, Rolada drobiowa z pistacjami, farsz do naleśników, Przekąski, Ciasto ślinka, zupa serowa z serków topionych -, smażone ryby przepisy, Tołpyga w pomidorach i pergaminie, Sałatka wiosenna z awokado, Ziemniaki z koprem włoskim i śmietaną , Pieczeń z piersi indyka w winie z limonką, Przepis z salatka kuchnia grecka, Papryka, Spaghetti bolognese z kurczakiem , Ogórek, Pomidorowy sos do pizzy, Przepis z sos z serków topionych na zapiekanki, Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem, salatka z kukurydzy, Sałatka Gyros