Piernik staropolski

1


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
cukier2 szklanki
miód1 szklanka
kwaśna śmietana1 szklanka
mąka pszenna4 szklanki
jajko6 sztuk
soda oczyszczona1 łyżka
Kostka do pieczenia Kasia15 dekagramów
przyprawa do piernika1 opakowanie
bakalie1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Roztopić cukier, miód, Kasię i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek.
Krok 2
Zmiksować lub dokładnie utrzeć drewnianą łyżką wszystkie składniki oprócz białek i bakalii. Z białek ubić pianę.
Krok 3
Na koniec do wyrobionego ciasta dodać ubitą pianę i bakalie, dokładnie wymieszać.
Krok 4
Ciasto wyłożyć na blachę i piec w piekarniku w temp. 160C. UWAGA! na gęstość ciasta - ma być lejące.
Krok 5
Piernik nie musi być pieczony bezpośrednio po przygotowaniu. Możemy ciasto zostawić nawet na kilka godzin. Jest wtedy jeszcze lepiej wyrośnięte. Gotowy piernik zachowuje świeżość kilka dni. Można go przekładać dżemem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl