Piernik staropolski

56


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
mąka4 szklanki
Kostka do pieczenia Kasia250 gramów
jajka2 sztuki
mleko2 szklanki
cukier puder1 szklanka
przyprawa do piernika1 opakowanie
kakao2 łyżki
soda oczyszczona1.5 łyżeczek
proszek do pieczenia0.5 łyżeczek
powidła śliwkowe1 opakowanie
śliwki1 opakowanie
polewa czekoladowa200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Kasię rozpuść i odstaw do wystudzenia. Jaja utrzyj z cukrem pudrem na puch.
Krok 2
Mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do pierników wymieszaj. Utarte jaja połącz z Kasią, mlekiem i mąką z wymieszanymi składnikami.
Krok 3
Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę .Na końcu dodaj powidło oraz bakalie i delikatnie wymieszaj
Krok 4
Przełóż do okrągłej formy tortowej. Piecz w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) przez około 90 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić stopień wypieku patyczkiem - upieczone ciasto nie powinno zostawić żadnych śladów na patyczku.
Krok 5
Po upieczeniu ciasto wystudź i polej po wierzchu gotową polewą czekoladową.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl