Piernik staropolski
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka - 4 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 2 szklanki
  • cukier puder - 1 szklanka
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • kakao - 2 łyżki
  • soda oczyszczona - 1.5 łyżeczek
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • powidła śliwkowe - 1 opakowanie
  • śliwki - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuść i odstaw do wystudzenia. Jaja utrzyj z cukrem pudrem na puch.
  2. Mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do pierników wymieszaj. Utarte jaja połącz z Kasią, mlekiem i mąką z wymieszanymi składnikami.
  3. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę .Na końcu dodaj powidło oraz bakalie i delikatnie wymieszaj