piernik z bakaliami

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • miód - 3 łyżki
  • jajko - 8 sztuk
  • mąka - 75 dekagramów
  • soda - 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie - 10 dekagramów
  • rodzynki - 8 dekagramów
  • skórka pomarańczowa - 2 łyżki
  • migdały - 1 łyżka
  • kakao - 3 łyżki
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Jajka zmiksować z cukrem, dodać roztopioną i przestudzoną Kasie.
  2. Dołączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, rozdrobnione bakalie, skórkę z pomarańczy, kakao, miód, przyprawę do piernika.
  3. Całość dokładnie wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
  4. Wylać na przygotowaną wcześniej blaszkę i piec 45 minut w 180 stopniach.