Piernik z burakami

26


Łatwe


35 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna300 gramów
przyprawa do pierników15 gramów
Kostka do pieczenia Kasia150 gramów
płynny miód100 gramów
jajka3 sztuki
buraki350 gramów
proszek do pieczenia10 gramów
soda oczyszczona0.5 łyżeczek
śmietanka 30%100 mililitrów
Lukier:
cukier puder100 gramów
cynamon0.5 łyżeczek
Przygotowanie
Krok 1
Buraki ugotuj razem ze skórką, następnie zahartuj zimną wodą, przestudź i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 2
Kasię roztop w rondelku i wymieszaj z miodem i jajkami. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do pierników i cynamonem.
Krok 3
Do mąki z dodatkami dodaj Kasię z miodem i jajkami, i wymieszaj
Krok 4
Na koniec dodaj starte na tarce i odsączone na sicie buraki, i powtórnie wymieszaj. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodaj śmietankę.
Krok 5
Ciasto przełóż do formy keksowej o wymiarach 10 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 minut w 180 st. C.
Krok 6
Cukier puder utrzyj z cynamonem i 2-3 łyżkami wody. Jeszcze ciepłe ciasto polej lukrem i zostaw do wystygnięcia.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl