Przygotowanie |
Krok 1 |
Buraki ugotuj razem ze skórką, następnie zahartuj zimną wodą, przestudź i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. |
Krok 2 |
Kasię roztop w rondelku i wymieszaj z miodem i jajkami. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do pierników i cynamonem. |
Krok 3 |
Do mąki z dodatkami dodaj Kasię z miodem i jajkami, i wymieszaj |
Krok 4 |
Na koniec dodaj starte na tarce i odsączone na sicie buraki, i powtórnie wymieszaj. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodaj śmietankę. |
Krok 5 |
Ciasto przełóż do formy keksowej o wymiarach 10 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 minut w 180 st. C. |
Krok 6 |
Cukier puder utrzyj z cynamonem i 2-3 łyżkami wody. Jeszcze ciepłe ciasto polej lukrem i zostaw do wystygnięcia. |