| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Buraki ugotuj razem ze skórką, następnie zahartuj zimną wodą, przestudź i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. |
| Krok 2 |
| Kasię roztop w rondelku i wymieszaj z miodem i jajkami. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do pierników i cynamonem. |
| Krok 3 |
| Do mąki z dodatkami dodaj Kasię z miodem i jajkami, i wymieszaj |
| Krok 4 |
| Na koniec dodaj starte na tarce i odsączone na sicie buraki, i powtórnie wymieszaj. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodaj śmietankę. |
| Krok 5 |
| Ciasto przełóż do formy keksowej o wymiarach 10 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 minut w 180 st. C. |
| Krok 6 |
| Cukier puder utrzyj z cynamonem i 2-3 łyżkami wody. Jeszcze ciepłe ciasto polej lukrem i zostaw do wystygnięcia. |