Piernik z burakami
  • 35 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C
  • 10x28cm

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 300 gramów
  • przyprawa do pierników - 15 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • płynny miód - 100 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • buraki - 350 gramów
  • proszek do pieczenia - 10 gramów
  • soda oczyszczona - 0.5 łyżeczek
  • śmietanka 30% - 100 mililitrów
  • lukier
  • cukier puder - 100 gramów
  • cynamon - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Buraki ugotuj razem ze skórką, następnie zahartuj zimną wodą, przestudź i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Kasię roztop w rondelku i wymieszaj z miodem i jajkami. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do pierników i cynamonem.
  3. Do mąki z dodatkami dodaj Kasię z miodem i jajkami, i wymieszaj
  4. Na koniec dodaj starte na tarce i odsączone na sicie buraki, i powtórnie wymieszaj. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodaj śmietankę.
  5. Ciasto przełóż do formy keksowej o wymiarach 10 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 minut w 180 st. C.
  6. Cukier puder utrzyj z cynamonem i 2-3 łyżkami wody. Jeszcze ciepłe ciasto polej lukrem i zostaw do wystygnięcia.