Piernik z jabłkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka - 340 gramów
  • cukier - 220 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • jabłko - 500 gramów
  • przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
  • esencja pomarańczowa - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych otworach.
  2. Kasię rozpuść i lekko przestudź.
  3. Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą i przyprawą do piernika.
  4. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem.
  5. Dalej ucierając, dodawaj stopniowo jabłka, Kasię, mąkę i esencję pomarańczową.
  6. Dokładnie wymieszaj.
  7. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.
  8. Formę z kominkiem posmaruj Kasią i posyp bułką tartą.
  9. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170° C.
  10. Piecz 40 - 45 min.
  11. Po przestudzeniu piernik posyp cukrem pudrem.