Piernik z kremem
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 165-175 °C

Składniki:

  • jajko - 3 sztuki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mąka - 3 szklanki
  • miód - 20 dekagramów
  • śmietana - 1 szklanka
  • woda - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • kakao - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Kasię ucierać z cukrem, dodając żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę z soda, kakao i przyprawę do piernika.
  2. Ubić białka w oddzielnym naczyniu i delikatnie wymieszać.
  3. Wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki i piec 40- 60 min. w temp. 165- 175 st.
  4. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na pół i przełożyć dowolnym kremem (ja użyłam do tego bitej śmietany z odrobiną cukru).
  5. Piernik długo zachowuje świeżość i naprawdę rozpływa się w ustach. Smacznego!