Piernik z marmoladą
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C
  • płaska blacha

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 300 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • cukier - 125 gramów
  • miód - 100 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 1 sztuka
  • cynamon - 0.33 łyżeczek
  • mielony imbir - 0.33 łyżeczek
  • mielona gałka muszkatołowa - 0.33 łyżeczek
  • kakao - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 0.5 łyżeczek
  • marmolada
  • lukier
  • cukier puder - 150 gramów
  • woda - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i wymieszaj mikserem.
  2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć.
  3. Ciasto rozwałkuj, na papierze do pieczenia, na prostokąt.
  4. Następnie ciasto nakłuj widelcem i podziel na 3 części. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut w 180 st.C.
  5. Wystudzone placki ciasta przełóż marmoladą i dociśnij deseczką.
  6. Cukier puder utrzyj z wodą na gładki, gęsty lukier. Otrzymaną masą posmaruj wierzch i boki piernika. Odstaw do zastygnięcia.