Piernik z masą
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 stopni °C

Składniki:

  • mąka - 3 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 2 łyżki
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda - 1 łyżeczka
  • jajko - 3 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • miód - 0.5 szklanek
  • olej - 0.75 szklanek
  • powidła śliwkowe - 1 szklanka
  • masa
  • mleko - 2 szklanki
  • kasza manna - 4 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • cukier puder - 1 szklanka
  • dodatkowo
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w misce mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę.
  2. Oddziel żółtka od białek. Do sypkich składników dodaj żółtka, mleko, powidła, miód i olej, dokładnie wymieszaj.
  3. Białka ubij na sztywno, połącz z ciastem. Wlej do nasmarowanej formy, piecz 50 minut w temp. 180 c. Po upieczeniu ostudź, przekrój.
  4. Masa: kaszę ugotuj na mleku, Kasię utrzyj z cukrem na puch, dodawaj ostudzoną kaszę i ucieraj. Przełóż ciasto masą i oblej polewą.