| |||||||||
| Składniki | ||
| Ciasto: | ||
| mąka | 400 gramów | |
| cukier | 250 gramów | |
| Kostka do pieczenia Kasia | 120 gramów | |
| jajko | 2 sztuki | |
| powidła | 4 łyżki | |
| kakao | 2 łyżki | |
| mleko | 1 szklanka | |
| soda oczyszczona | 1 łyżeczka | |
| przyprawa do piernika | 1 opakowanie | |
| wydrylowane wiśnie | 0.5 kilogramów | |
| Polewa: | ||
| mleczna czekolada | 150 gramów | |
| mleko | 3 łyżki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Ciasto: Kasię roztopić i ostudzić. Jaja z cukrem ubić mikserem. Dodać mleko, mąkę wymieszaną z sodą, kakao, wsypać przyprawy do piernika. |
| Krok 2 |
| Mieszając dodawać powidła. |
| Krok 3 |
| Następnie wlać Kasię, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. |
| Krok 4 |
| Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach 28x25. |
| Krok 5 |
| Dodać wiśnie. |
| Krok 6 |
| Upiec ciasto. |
| Krok 7 |
| Zimne ciasto polać polewą. |
| Krok 8 |
| Polewa: Rozpuścić czekoladę z 3 łyżkami mleka. |
| Autor: Użytkownik Moje Ciasto |