|
Składniki | ||
Ciasto: | ||
mąka | 400 gramów | |
cukier | 250 gramów | |
Kostka do pieczenia Kasia | 120 gramów | |
jajko | 2 sztuki | |
powidła | 4 łyżki | |
kakao | 2 łyżki | |
mleko | 1 szklanka | |
soda oczyszczona | 1 łyżeczka | |
przyprawa do piernika | 1 opakowanie | |
wydrylowane wiśnie | 0.5 kilogramów | |
Polewa: | ||
mleczna czekolada | 150 gramów | |
mleko | 3 łyżki |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Ciasto: Kasię roztopić i ostudzić. Jaja z cukrem ubić mikserem. Dodać mleko, mąkę wymieszaną z sodą, kakao, wsypać przyprawy do piernika. |
Krok 2 |
Mieszając dodawać powidła. |
Krok 3 |
Następnie wlać Kasię, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. |
Krok 4 |
Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach 28x25. |
Krok 5 |
Dodać wiśnie. |
Krok 6 |
Upiec ciasto. |
Krok 7 |
Zimne ciasto polać polewą. |
Krok 8 |
Polewa: Rozpuścić czekoladę z 3 łyżkami mleka. |
Autor: Użytkownik Moje Ciasto |