Piernik z wiśniami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 400 gramów
  • cukier - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 120 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • powidła - 4 łyżki
  • kakao - 2 łyżki
  • mleko - 1 szklanka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • wydrylowane wiśnie - 0.5 kilogramów
  • mleczna czekolada - 150 gramów
  • mleko - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Kasię roztopić i ostudzić. Jaja z cukrem ubić mikserem. Dodać mleko, mąkę wymieszaną z sodą, kakao, wsypać przyprawy do piernika.
  2. Mieszając dodawać powidła.
  3. Następnie wlać Kasię, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach 28x25.
  5. Dodać wiśnie.
  6. Upiec ciasto.
  7. Zimne ciasto polać polewą.
  8. Polewa: Rozpuścić czekoladę z 3 łyżkami mleka.