Piernik z żurawiną
  • 100 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 450 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • mleko - 250 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • miód - 150 gramów
  • przyprawa do pierników - 1 opakowanie
  • jaja - 3 sztuki
  • konfitura żurawinowa - 1 opakowanie
  • orzechy włoskie - 120 gramów
  • gorzka czekolada - 200 gramów
  • śmietanka 30% - 150 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • dodatkowo
  • gotowa polewa z białej czekolady - 1 opakowanie
  • żurawina - 1 garść
  • cukrowe gwiazdki - 1 łyżka
  • gałązka rozmarynu - 4 sztuki
  • bułka tarta do formy - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito do miski. Orzechy przebierz i podziel na ćwiartki.
  2. W garnuszku roztop Kasię z cukrem i miodem, dodaj przyprawę do pierników. Zdejmij z ognia i wymieszaj z mlekiem i sodą.
  3. Do suchych składników w misce wlej płynne i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj jajka i konfiturę żurawinową, jeszcze raz wymieszaj. Na koniec wsyp orzechy.
  4. Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm i piecz około 60 minut w temperaturze 180 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź.
  5. Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej śmietankę z Kasią, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż otrzymana masa będzie gładka i lśniąca. Lekko przestudź.
  6. Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową, a gdy ta lekko zastygnie udekoruj ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą polewą, żurawiną, cukrowymi gwiazdkami i rozmarynem.