Piernik ze śliwkami i polewą

34


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto::
jajka2 sztuki
mleko250 mililitrów
mąka300 gramów
proszek do pieczenia1.5 łyżeczek
Kostka do pieczenia Kasia120 gramów
cukier150 gramów
miód100 gramów
przyprawa do piernika1 łyżka
suszone śliwki100 gramów
Polewa::
gorzka czekolada 70%1 opakowanie
mleko125 mililitrów
Kostka do pieczenia Kasia2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 175°C. Ubij jajka z mlekiem.
Krok 2
Rozpuść Kasię, cukier i miód w rondelku i zostaw do ostygnięcia.
Krok 3
Wymieszaj rozpuszczoną Kasię z jajkami i mlekiem.
Krok 4
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone śliwki i przyprawę do piernika. Wymieszaj łyżką.
Krok 5
Przygotuj formę o wymiarach 10x25 cm, smarując ścianki margaryną i obsypując je mąką. Wlej masę do formy. Przygotuj polewę: włóż wszystkie składniki do rondelka i podgrzewaj, aż się roztopią. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 175°C. Wylej polewę na ciasto.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl