Piernik ze śliwkami i polewą
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 175 °C

Składniki:

    ciasto:
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 250 mililitrów
  • mąka - 300 gramów
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 120 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • miód - 100 gramów
  • przyprawa do piernika - 1 łyżka
  • suszone śliwki - 100 gramów
  • polewa:
  • gorzka czekolada 70% - 1 opakowanie
  • mleko - 125 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 175°C. Ubij jajka z mlekiem.
  2. Rozpuść Kasię, cukier i miód w rondelku i zostaw do ostygnięcia.
  3. Wymieszaj rozpuszczoną Kasię z jajkami i mlekiem.
  4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone śliwki i przyprawę do piernika. Wymieszaj łyżką.
  5. Przygotuj formę o wymiarach 10x25 cm, smarując ścianki margaryną i obsypując je mąką. Wlej masę do formy. Przygotuj polewę: włóż wszystkie składniki do rondelka i podgrzewaj, aż się roztopią. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 175°C. Wylej polewę na ciasto.