Piernik Ziuty
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • naturalny miód - 0.5 litrów
  • cukier puder - 20 dekagramów
  • mąka - 1 kilogram
  • jajko - 2 sztuki
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • soda oczyszczona - 3 dekagramy
  • mleko - 0.5 szklanek
  • krem
  • czekolada - 20 dekagramów
  • mleko - 4 łyżki
  • cukier - 15 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • żółtko - 4 sztuki
  • dżem - 1 opakowanie
  • kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Kasię, miód i cukier puder stopić i ostudzić.
  2. Po ostygnięciu dodać mąkę. Mieszać aż całość będzie gładka.
  3. Wbić 2 całe jajka i przyprawę do piernika.
  4. Sodę rozpuścić w mleku i dodać do ciasta. Wyrobić i pozostawić w lodówce na 2 - 4 tygodnie.
  5. Ciasto rozdzielić na 4 równe części i piec ok.10-15 minut.
  6. Masa: czekolada, mleko i cukier rozpuścić, a następnie ostudzić.
  7. Kasię rozpuścić i dodać 4 żółtka po jednym, ciągle mieszając.
  8. Do masy dodać rozpuszczoną czekoladę, upieczone ciasta nasączyć kawą. Posmarować dżemem, albo powidłami.
  9. Polać masą czekoladową, położyć drugi placek i znowu powidłami, masą, przykryć trzecim plackiem. Polać osobno przyrządzoną masą czekoladową.