Pierniki
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 160 C °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 3.5 szklanki
  • miód - 1 szklanka
  • cukier - 8 łyżek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 4 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • żółtko - 2 sztuki
  • przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Miód zagotować z przyprawą korzenną i kakao.
  2. Wywarem zaparzyć mąkę i posiekać widelcem.
  3. Po lekkim przestygnięciu dodać cukier, Kasię, sodę, jajka i żółtka.
  4. Wyrobić ciasto.
  5. Rozwałkować na grubość 1/2 -1 cm i foremkami wyciąć z ciasta różne kształty.
  6. Piec w temperaturze 160 stopni C przez 10 - 15 minut.
  7. Wystudzone dowolnie ozdobić.