Pierniki
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 stopni °C

Składniki:

  • mąka - 2 szklanki
  • miód - 2 łyżki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika - 3 łyżeczki
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Miód rozpuszczamy i do gorącego dodajemy przyprawę do piernika, a następnie Kasię.
  2. Gorącą masę wylewamy na mąkę i przecieramy.
  3. Dodajemy jajko, sodę i cukier i zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypując je maką.
  4. Wałkujemy na placek grubości -2-4 milimetrów i wycinamy ciasteczka, układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy na złoto BARDZO WAŻNE! ZDEJMOWAĆ Z BLASZKI ZARAZ PO WYJĘCIU Z PIEKARNIKA:)