Piernikowa chatka
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • miód - 25 dekagramów
  • mąka - 50 dekagramów
  • cukier puder - 15 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • soda oczyszczona - 1.5 łyżeczek
  • przyprawa do piernika - 2 opakowania
  • kakao - 2 łyżki
  • kawa mielona - 2 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • mleko - 5 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • białko - 2 sztuki
  • cukier puder - 40 dekagramów
  • kwasku cytrynowego - 0.5 łyżeczek
  • kakao - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: W szerokim garnku rozpuścić miód i chwilę pogotować, aż się zarumieni.
  2. Dodać cukier i Kasię i mieszać, aż się cukier rozpuści.
  3. Wystudzić.
  4. Dodać resztę składników (sodę rozpuścić w łyżkach wody) i zagnieść.
  5. Przykryć ściereczką (nie folią!!!) i wstawić na noc do lodówki.
  6. Następnego dnia rozwałkować (dość cienko - ciasto troszkę urośnie podczas pieczenia) i wykroić części domku wg schematu.
  7. Dachówki lekko ponacinać w "dachówkowate" kształty.
  8. Wycięte elementy upiec na blaszce wyłożonej papierem ok. 25 min. w 200 st.
  9. Do sklejenia i polania: Białka ubić, powoli dodawać cukier i kwasek.
  10. Ubijać, aż powstanie gęsta masa.
  11. Podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao.
  12. Krawędzie ścianek skleić ciemnym klejem i ułożyć na podstawie i przytrzymać, by klej związał.
  13. Skleić dachówki po cztery sztuki (muszą na siebie lekko zachodzić) i zaschnięte przykleić do krawędzi ścianek.
  14. Na dachu przymocować sklejony wcześniej komin.
  15. Dokleić drzwi i okiennice tak, aby były uchylone.
  16. Z dwóch długich i dwóch krótkich belek skleić płotek.
  17. Z pozostałych belek skleić stos "drewna".
  18. Do podstawy przykleić choinki.
  19. Teraz białym klejem ozdobić domek, płotek, drewno, choinki i podstawę.
  20. Całość posypać cukrem-pudrem.