Przygotowanie |
Krok 1 |
Mąkę wymieszaj z kakao i sodą. Miskę ustaw na garnku z gotującą wodą. Włóż do miski Kasię, cukier, miód, jajka i przyprawę do pierników. Dodaj mleko i mieszaj, aż masa będzie gładka. |
Krok 2 |
Miskę zdejmij z pary, wsyp połowę mąki z dodatkami i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj resztę sypkich składników i zagnieć gładkie ciasto. |
Krok 3 |
Ciasto wystudź, zawiń w oprószoną mąką folię aluminiową i odłóż do lodówki na kilka dni. |
Krok 4 |
Wyleżakowane ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na podsypanym mąką stole, na 3-4 mm placek. |
Krok 5 |
Z ciasta wytnij koło o średnicy około 15 cm, a z pozostałego ciasta wytnij foremkami małe pierniczki. |
Krok 6 |
Miskę żaroodporną odwróć do góry dnem i owiń folią aluminiową. Na górze miski ułóż koło z ciasta, a następnie przyklej do niego, za pomocą białka, małe pierniczki. Piecz około 20 minut w 180 st.C. |
Krok 7 |
W misce utrzyj białko, dodając partiami cukier puder. Otrzymany lukier powinien być gładki i gęsty. Przełóż go do pergaminowej tutki z malutkim otworem i dekoruj lukrem pierniczki. |