Piernikowa miska
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka pszenna - 600 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • cukier puder - 200 gramów
  • płynny miód - 130 gramów
  • przyprawa do pierników - 3 łyżeczki
  • kakao - 1 łyżka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • mleko - 2 łyżki
  • białko - 1 sztuka
  • lukier
  • cukier puder - 250 gramów
  • białko - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z kakao i sodą. Miskę ustaw na garnku z gotującą wodą. Włóż do miski Kasię, cukier, miód, jajka i przyprawę do pierników. Dodaj mleko i mieszaj, aż masa będzie gładka.
  2. Miskę zdejmij z pary, wsyp połowę mąki z dodatkami i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj resztę sypkich składników i zagnieć gładkie ciasto.
  3. Ciasto wystudź, zawiń w oprószoną mąką folię aluminiową i odłóż do lodówki na kilka dni.
  4. Wyleżakowane ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na podsypanym mąką stole, na 3-4 mm placek.
  5. Z ciasta wytnij koło o średnicy około 15 cm, a z pozostałego ciasta wytnij foremkami małe pierniczki.
  6. Miskę żaroodporną odwróć do góry dnem i owiń folią aluminiową. Na górze miski ułóż koło z ciasta, a następnie przyklej do niego, za pomocą białka, małe pierniczki. Piecz około 20 minut w 180 st.C.
  7. W misce utrzyj białko, dodając partiami cukier puder. Otrzymany lukier powinien być gładki i gęsty. Przełóż go do pergaminowej tutki z malutkim otworem i dekoruj lukrem pierniczki.