Piernikowa miska

22


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
mąka pszenna600 gramów
jajka2 sztuki
cukier puder200 gramów
płynny miód130 gramów
przyprawa do pierników3 łyżeczki
kakao1 łyżka
soda oczyszczona1 łyżeczka
mleko2 łyżki
białko 1 sztuka
Lukier:
cukier puder250 gramów
białko 1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę wymieszaj z kakao i sodą. Miskę ustaw na garnku z gotującą wodą. Włóż do miski Kasię, cukier, miód, jajka i przyprawę do pierników. Dodaj mleko i mieszaj, aż masa będzie gładka.
Krok 2
Miskę zdejmij z pary, wsyp połowę mąki z dodatkami i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj resztę sypkich składników i zagnieć gładkie ciasto.
Krok 3
Ciasto wystudź, zawiń w oprószoną mąką folię aluminiową i odłóż do lodówki na kilka dni.
Krok 4
Wyleżakowane ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na podsypanym mąką stole, na 3-4 mm placek.
Krok 5
Z ciasta wytnij koło o średnicy około 15 cm, a z pozostałego ciasta wytnij foremkami małe pierniczki.
Krok 6
Miskę żaroodporną odwróć do góry dnem i owiń folią aluminiową. Na górze miski ułóż koło z ciasta, a następnie przyklej do niego, za pomocą białka, małe pierniczki. Piecz około 20 minut w 180 st.C.
Krok 7
W misce utrzyj białko, dodając partiami cukier puder. Otrzymany lukier powinien być gładki i gęsty. Przełóż go do pergaminowej tutki z malutkim otworem i dekoruj lukrem pierniczki.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl