Piernikowa pisanka
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 190 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • miód - 200 gramów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka - 2 szklanki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • mleko - 1 szklanka
  • jajko - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, cukier, miód i przyprawę do piernika wymieszać i zagotować.
  2. Kiedy się już zagotuje, należy wrzucić pół kostki margaryny Kasi.
  3. Następnie ostudzić, powstanie gęsta masa.
  4. Jajka, mąkę, sodę oraz cynamon należy zmiksować, dodać do powstałej gęstej, ostudzonej masy i wymieszać.
  5. Powstałą masę dać do foremki (w moim przypadku była to w kształcie jajka) i piec 40-50 min w temp. 190 stopni.