Piernikowe babeczki świąteczne
  • 25 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • mąka pszenna - 250 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • gęsty jogurt naturalny - 0.5 szklanek
  • zimna woda - 3 łyżki
  • płynny miód - 100 gramów
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika - 2 łyżki
  • kakao - 1 łyżeczka
  • cukier pudru - 250 gramów
  • woda

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem na puch. Stopniowo dodawaj po 1 żółtku, a potem dodaj jogurt i miód, całość połącz mikserem.
  2. Następnie dodaj przesianą mąkę z sodą, kakao i przyprawę do pierników, dokładnie wymieszaj mikserem.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.
  4. Foremki do babeczek posmaruj Kasią. Do foremek włóż po 2 łyżki ciasta. Piecz w nagrzanym do 170 st C piekarniku przez ok 25 minut (do suchego patyczka). Babeczki mogą wyrosnąć z górką. Wystającą część można ściąć lub zostawić.
  5. 2/3 cukru pudru utrzyj z 2 łyżkami wody na gładką, lecz niezbyt gęstą masę. Gotowym lukrem udekoruj wierzch babeczek. Odstaw do zastygnięcia.
  6. Do pozostałego lukru dodaj resztę cukru pudru i utrzyj na gęstą masę. Jeśli trzeba, to dodaj odrobinę wody. Otrzymany lukier przełóż do szprycki lub tutki z pergaminu i zrób na babeczkach śnieżynki.