Piernikowe serce

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mleko1 szklanka
cukier1 szklanka
Kostka do pieczenia Kasia0.5 sztuk
miód3 łyżki
przyprawa do piernika1 opakowanie
mąka pszenna2 szklanki
soda oczyszczona1.5 łyżeczek
jajko3 sztuki
kakao3 łyżki
Przełożenie:
dżem brzoskwiniowy1 opakowanie
Polewa:
Kostka do pieczenia Kasia0.3 sztuk
cukier0.5 szklanek
kakao1 łyżka
woda2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Mleko podgrzać z cukrem, miodem i Kasią.
Krok 2
Mieszać żeby cukier się rozpuścił.
Krok 3
Gdy wystygnie dodać mąkę, kakao, sodę, żółtka i przyprawę do piernika.
Krok 4
Wymieszać mikserem na jednolitą masę, dodać ubite na sztywno białka i jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką.
Krok 5
Wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec.
Krok 6
Piec w formie serca lub zwykłej blaszce (potem wykrajać nożem kształt serca) wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 7
Wypieczony piernik wyjąć ostudzić i przełożyć dżemem brzoskwiniowym.
Krok 8
Polać polewą obsypać posypką zrobić napis z rozpuszczonej białej czekolady.
Krok 9
Sposób wykonania polewy: Składniki polewy rozpuścić na małym ogniu i pogotować chwilę aż pokażą się bąbelki, zdjąć z ognia i ostudzić.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl