Piernikowe serce
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 170 °C

Składniki:

    ciasto
  • mleko - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • miód - 3 łyżki
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • soda oczyszczona - 1.5 łyżeczek
  • jajko - 3 sztuki
  • kakao - 3 łyżki
  • przełożenie
  • dżem brzoskwiniowy - 1 opakowanie
  • polewa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.3 sztuk
  • cukier - 0.5 szklanek
  • kakao - 1 łyżka
  • woda - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzać z cukrem, miodem i Kasią.
  2. Mieszać żeby cukier się rozpuścił.
  3. Gdy wystygnie dodać mąkę, kakao, sodę, żółtka i przyprawę do piernika.
  4. Wymieszać mikserem na jednolitą masę, dodać ubite na sztywno białka i jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką.
  5. Wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec.
  6. Piec w formie serca lub zwykłej blaszce (potem wykrajać nożem kształt serca) wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wypieczony piernik wyjąć ostudzić i przełożyć dżemem brzoskwiniowym.
  8. Polać polewą obsypać posypką zrobić napis z rozpuszczonej białej czekolady.
  9. Sposób wykonania polewy: Składniki polewy rozpuścić na małym ogniu i pogotować chwilę aż pokażą się bąbelki, zdjąć z ognia i ostudzić.