Pierogi kapuściane z papryką

Składniki:

  • żółta papryka - 1 sztuka
  • olej
  • czerwona cebula - 2 sztuki
  • pieprz
  • sól
  • mąka - 500 gramów
  • masło
  • natka pietruszki
  • kapusta - 200 gramów

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, szczypty soli i odrobiny oleju zagnieć ciasto.
  2. Dodaj odrobinę zimnej wody i zagnieć na gładką jednolitą masę. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
  3. W tym czasie przygotuj farsz. Kapustę oczyść i poszatkuj, obgotuj w lekko osolonej wodzie i osącz.
  4. Cebulkę i paprykę obierz, usuń z papryki gniazda nasienne i potnij obydwa warzywa na drobniutką kosteczkę.
  5. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj kapustę i dopraw do smaku.
  6. Ciasto rozwałkuj podsypując mąką i szklanką wycinaj krążki. Na każdym ułóż odrobinę farszu i zlep.
  7. Pierogi odkładaj na wysypane mąką tacki. Gotuj przez kilka minut w lekko osolonej wodzie, aż pierogi wypłyną. Podawaj polane roztopionym masłem.