Pierogi leniwe z truskawkami
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • twaróg - 300 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 0.33 szklanek
  • dodatkowa mąka do podsypania - 1 garść
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier wanilinowy - 1 łyżka
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 szczypta
  • jogurt gęsty - 150 mililitrów
  • świeże truskawki - 200 gramów
  • cukier puder - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z żółtkiem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw ciasto na 10 minut.
  2. Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.
  3. Wałki ciasta pokrój pod kątem na mniejsze kawałki. Następnie gotuj w wodzie 2-3 minuty.
  4. Ugotowane przełóż na talerz i posyp pokrojonymi truskawkami.
  5. Po wierzchu polej jogurtem i całość posyp cukrem pudrem. Tak przygotowane leniwe możesz również podać posypane cynamonem.