Pierogi leniwe z truskawkami

16


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
twaróg300 gramów
mąka ziemniaczana1 łyżka
mąka pszenna0.33 szklanek
dodatkowa mąka do podsypania1 garść
jajko1 sztuka
cukier wanilinowy1 łyżka
Cynamon z Wietnamu Knorr1 szczypta
jogurt gęsty 150 mililitrów
świeże truskawki200 gramów
cukier puder1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z żółtkiem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw ciasto na 10 minut.
Krok 2
Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.
Krok 3
Wałki ciasta pokrój pod kątem na mniejsze kawałki. Następnie gotuj w wodzie 2-3 minuty.
Krok 4
Ugotowane przełóż na talerz i posyp pokrojonymi truskawkami.
Krok 5
Po wierzchu polej jogurtem i całość posyp cukrem pudrem. Tak przygotowane leniwe możesz również podać posypane cynamonem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl