Pierogi leniwe z truskawkami

26


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
twaróg300 gramów
mąka ziemniaczana1 łyżka
mąka pszenna0.33 szklanek
dodatkowa mąka do podsypania1 garść
jajko1 sztuka
cukier wanilinowy1 łyżka
cynamon1 szczypta
jogurt gęsty 150 mililitrów
świeże truskawki200 gramów
cukier puder1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z żółtkiem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw ciasto na 10 minut.
Krok 2
Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.
Krok 3
Wałki ciasta pokrój pod kątem na mniejsze kawałki. Następnie gotuj w wodzie 2-3 minuty.
Krok 4
Ugotowane przełóż na talerz i posyp pokrojonymi truskawkami.
Krok 5
Po wierzchu polej jogurtem i całość posyp cukrem pudrem. Tak przygotowane leniwe możesz również podać posypane cynamonem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl