Pierogi ruskie
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 750 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 unit
  • ziemniaki - 200 gramów
  • ser biały - 200 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • woda - 0.5 szklanek
  • cebula - 50 gramów
  • tłuszcz - 30 gramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę, dodaj wodę i jajko. Zagnieć i wyrób ciasto na jednolitą masę.
  2. Ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Wystudzone ziemniaki przepuść przez maszynkę wraz z twarogiem i cebulą, dodaj rozkruszoną mini kostkę Knorr i pieprz.
  3. Podziel ciasto na kilka kawałków, każdy wałkuj cienko i wykrawaj z niego krążki o średnicy około 5 centymetrów. Na środek krążka nakładaj farsz. Składaj na pół, dokładnie zlepiając brzegi.
  4. Na wrzącą osoloną wodę wrzucaj partiami pierogi, zamieszaj. Gdy podpłyną w górę, gotuj jeszcze 2 minuty. Gotowe wyjmuj łyżką cedzakową. Natkę posiekaj. Pierogi podawaj polane zrumienioną cebulką i posypane natką pietruszki.