Pierogi ruskie
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ciepła woda - 200 mililitrów
  • mąka - 300 gramów
  • ziemniaki - 500 gramów
  • twaróg - 200 gramów
  • cebula - 3 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Do lekko osolonej mąki stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy, aż uzyskamy elastyczne i jednolite ciasto.
  2. Ziemniaki obiramy i gotujemy. Ostudzone gnieciemy tłuczkiem.
  3. 1 cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie tłuszczu.
  4. Zeszkoloną cebulę mieszamy z ziemniakami i twarogiem. Doprawiamy Delikatem do smaku.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wycinamy kółka. Nakładamy na nie farsz i lepimy. Najwygodniej posłużyć się maszynką do lepienia pierogów.
  6. Pozostałe dwie cebule również siekamy i szklimy na maśle.
  7. W tym samym czasie gotujemy pierogi we wrzątku, do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy odcedzamy i nakładamy na nie zeszkloną cebulę. Smacznego!