Pierogi wiedeńskie

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

    rozczyn
  • mleko - 1 szklanka
  • mąka - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżka
  • drożdże - 5 dekagramów
  • ciasto
  • mąka - 0.5 kilogramów
  • jajko - 2 sztuki
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • farsz
  • pieczarki - 50 dekagramów
  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 1 unit
  • vegeta

Sposób przygotowania:

  1. Robimy rozczyn: do miski wrzucamy mąkę, cukier, drożdże oraz podgrzane mleko.
  2. Wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min.
  3. Rozwałkujemy i wykrawamy koła.
  4. Farsz: pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy.
  5. Gdy farsz ostygnie, nakładamy na koła i zwijamy jak pierogi.
  6. Odstawiamy do wyrośnięcia i smażymy jak pączki na złoto z obu stron.