| |||||||||
| Składniki | ||
| Rozczyn: | ||
| mleko | 1 szklanka | |
| mąka | 1 łyżka | |
| cukier | 1 łyżka | |
| drożdże | 5 dekagramów | |
| Ciasto: | ||
| mąka | 0.5 kilogramów | |
| jajko | 2 sztuki | |
| sól | 0.5 łyżeczek | |
| Farsz: | ||
| pieczarki | 50 dekagramów | |
| cebula | 1 sztuka | |
| olej | 1 unit | |
| vegeta |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Robimy rozczyn: do miski wrzucamy mąkę, cukier, drożdże oraz podgrzane mleko. |
| Krok 2 |
| Wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min. |
| Krok 3 |
| Rozwałkujemy i wykrawamy koła. |
| Krok 4 |
| Farsz: pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy. |
| Krok 5 |
| Gdy farsz ostygnie, nakładamy na koła i zwijamy jak pierogi. |
| Krok 6 |
| Odstawiamy do wyrośnięcia i smażymy jak pączki na złoto z obu stron. |
| Autor: Użytkownik Moje Ciasto |