Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ciecierzyca z puszki (odsączona) - 300 gramów
  • Cebula (pokrojona w kostkę) - 1 sztuka
  • cebula (pokrojona w paski) - 0.5 sztuk
  • czosnek posiekany, ząbek - 2 sztuki
  • natka pieruszki (posiekana) - 1 łyżka
  • bulion
  • margaryna - 1 łyżka
  • mąka - 550 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • oliwa - 2 łyżki
  • woda ciepła - 1 szklanka
  • Sos do pieczeni z cebulką Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny.
  2. W rondelku rozgrzej margarynę i przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Dodaj ciecierzycę oraz bulion. Zmiksuj wszystko na gładką masę, dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku. Farsz wystudź.
  3. Ciasto rozwałkuj cienko, a następnie wytnij krążki średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi.
  4. Przygotowane pierogi wkładaj na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Na patelni przesmaż cebulę pokrojoną w paski. Zdejmij patelnię z ognia, wlej niepełną szklankę zimnej wody i dodaj Sos do pieczeni z cebulką Knorr. Mieszając rozpuść ją. Sos gotuj na małym ogniu 2 minuty. Gotowe pierogi obsmaż na patelni i podawaj z cebulowym sosem.