Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym

33


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
ciecierzyca z puszki (odsączona)300 gramów
Cebula (pokrojona w kostkę)1 sztuka
cebula (pokrojona w paski)0.5 sztuk
czosnek posiekany, ząbek2 sztuki
natka pieruszki (posiekana)1 łyżka
bulion
margaryna1 łyżka
mąka550 gramów
jajko1 sztuka
oliwa2 łyżki
woda ciepła1 szklanka
Sos do pieczeni z cebulką Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny.
Krok 2
W rondelku rozgrzej margarynę i przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Dodaj ciecierzycę oraz bulion. Zmiksuj wszystko na gładką masę, dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku. Farsz wystudź.
Krok 3
Ciasto rozwałkuj cienko, a następnie wytnij krążki średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi.
Krok 4
Przygotowane pierogi wkładaj na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 5
Na patelni przesmaż cebulę pokrojoną w paski. Zdejmij patelnię z ognia, wlej niepełną szklankę zimnej wody i dodaj Sos do pieczeni z cebulką Knorr. Mieszając rozpuść ją. Sos gotuj na małym ogniu 2 minuty. Gotowe pierogi obsmaż na patelni i podawaj z cebulowym sosem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl