Pierogi z dorszem

Składniki:

  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • natka pietruszki
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • boczek wędzony - 100 gramów
  • rosół na włoszczyźnie - 1 szklanka
  • filety z dorsza - 400 gramów
  • masło - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 400 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, jajka, stopionego masła, szczypty soli i wody zagnieć ciasto.
  2. Filety ugotuj w bulionie Knorr, osącz i wystudź. Cebulę i boczek pokrój i podsmaż na maśle.
  3. Następnie razem z rybą przepuść przez maszynkę, dodaj żółtko, sól, pieprz, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.
  4. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ryby. Wymieszaj.
  5. Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki. Na każdy krążek połóż porcję farszu i lep pierogi.
  6. Gotuj partiami w osolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia.