Pierogi z dorszem

10


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
Farsz:
sól1 szczypta
pieprz czarny mielony1 szczypta
natka pietruszki1 garść
bułka tarta2 łyżki
jajko1 sztuka
cebula1 sztuka
boczek wędzony100 gramów
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
filety z dorsza400 gramów
Ciasto:
masło2 łyżki
sól1 szczypta
jajko1 sztuka
mąka400 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Z mąki, jajka, stopionego masła, szczypty soli i wody zagnieć ciasto.
Krok 2
Filety ugotuj w bulionie Knorr, osącz i wystudź. Cebulę i boczek pokrój i podsmaż na maśle.
Krok 3
Następnie razem z rybą przepuść przez maszynkę, dodaj żółtko, sól, pieprz, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.
Krok 4
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ryby. Wymieszaj.
Krok 5
Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki. Na każdy krążek połóż porcję farszu i lep pierogi.
Krok 6
Gotuj partiami w osolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl