Pierogi z dynią i orzechami

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz
  • jajko - 1 sztuka
  • sól
  • cukier
  • mąka - 2.5 szklanki
  • masło - 1 łyżka
  • ciasto:
  • dynia - 600 gramów
  • farsz:
  • śmietana 30% - 1 szklanka
  • mielony kminek - 1 łyżeczka
  • posiekane włoskie orzechy - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Miąższ dyni odkrój od skóry i czyść z pestek. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Obierz cebulę, grubo posiekaj i zeszklij na maśle.
  3. Wystudź i wymieszaj z orzechami oraz dynią. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i mielonym kminkiem.
  4. Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli i jajko. Wyrób ciasto dolewając 1 szklankę letniej wody.
  5. Rozwałkuj cienko, wytnij szklanką krążki i nałóż na nie porcje farszu, złóż na pół i zlep brzegi.
  6. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od ich wypłynięcia.
  7. Przed podaniem ułóż je w żaroodpornym naczyniu, polej śmietaną i zapiekaj 10 minut w 180 stopniach.
  8. 10