Pierogi z grzybami
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka pszenna - 0.7 kilogramów
  • gorąca woda - 1 szklanka
  • jajko - 3 sztuki
  • Suszone grzyby prawdziwki i podgrzybki - 20 dekagramów
  • pieczarki - 200 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - 1 łyżka
  • sól - 2 szczypty
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Pół kilograma mąki połącz z jajkami i gorącą wodą. Zagnieć ciasto i wyrabiaj około 20 minut. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut, aby odpoczęło.
  2. Suszone grzyby namocz, jak zrobią się miękkie drobno posiekaj.
  3. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
  4. Podsmaż na maśle czosnek, cebulę, następnie grzyby.
  5. Dodaj Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr i duś całość, aż farsz zrobi się kleisty i cały płyn odparuje. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki wytnij kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
  7. Gotuj około 5-6 minut w osolonym wrzątku. Podawaj polane roztopionym masłem i posypane posiekaną natką pietruszki.