Pierogi z grzybami

58


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
mąka pszenna0.7 kilogramów
gorąca woda1 szklanka
jajko3 sztuki
Suszone grzyby prawdziwki i podgrzybki20 dekagramów
pieczarki200 gramów
ząbek czosnku2 sztuki
natka pietruszki0.5 pęczków
cebula1 sztuka
masło1 łyżka
sól2 szczypty
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Pół kilograma mąki połącz z jajkami i gorącą wodą. Zagnieć ciasto i wyrabiaj około 20 minut. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut, aby odpoczęło.
Krok 2
Suszone grzyby namocz, jak zrobią się miękkie drobno posiekaj.
Krok 3
Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
Krok 4
Podsmaż na maśle czosnek, cebulę, następnie grzyby.
Krok 5
Dodaj Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr i duś całość, aż farsz zrobi się kleisty i cały płyn odparuje. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 6
Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki wytnij kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
Krok 7
Gotuj około 5-6 minut w osolonym wrzątku. Podawaj polane roztopionym masłem i posypane posiekaną natką pietruszki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl