Pierogi z grzybami i kapustą - VIDEO

17


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
suszone grzyby100 gramów
kapusta kiszona500 gramów
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 sztuka
średniej wielkości cebula1 sztuka
pieprz czarny mielony
liść laurowy2 sztuki
kminek0.25 łyżek
ziele angielskie3 sztuki
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny1 łyżka
Ciasto:
mąka1 kilogram
ciepła woda100 mililitrów
olej słonecznikowy2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj farsz: namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około godzinę. Następnie odsącz je, zachowując wodę i drobno posiekaj.
Krok 2
Przełóż kapustę do garnka, dodaj wodę z płukania grzybów, posiekane grzyby, łyżkę Ramy i przyprawy, kminek posiekaj dokładnie nożem. Gotuj wszystko powoli przez 1 godzinę, aż kapusta stanie się miękka.
Krok 3
Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni. Dodaj ją do gotowej kapusty i całość dopraw Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr oraz odrobiną pieprzu.
Krok 4
Ostudź kapustę i posiekaj ją, wraz z grzybami, tak, aby farsz nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny możesz dodać trochę bułki tartej.
Krok 5
Przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski, stopniowo dodawaj olej i wodę zarabiając ciasto. Gdy powstanie spoista masa wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne.
Krok 6
Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy. Za pomocą szklanki lub innej formy wykrój okrągłe placuszki.
Krok 7
Nałóż na nie farsz, zostawiając wolne brzegi (około 3-4 milimetry), po czym zwilż je wodą i sklej ze sobą, dociskając widelcem. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez kilka minut i serwuj gorące, z podsmażoną cebulą. Rada: Jeśli chcesz przygotować uszka, sklej dodatkowo ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl