Pierogi z grzybami – kurkami

15


Trudne


60 min.


4 os.

Składniki
Ciasto::
mąka pszenna800 gramów
ciepła woda300 mililitrów
oliwa z oliwek4 łyżki
sól1 szczypta
Farsz::
świeże kurki1 kilogram
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr2 sztuki
cebula szalotka2 sztuki
czosnek, ząbek2 sztuki
oliwa z oliwek80 mililitrów
tymianek, gałązka1 sztuka
rozmaryn, gałązka1 sztuka
oscypek wędzony300 gramów
cebula2 sztuki
boczek wędzony200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.
Krok 2
Na oprószonej mąka stolnicy rozwałkuj pierwszą kule na 2 mm grubości placek. Za pomocą szklanki lub metalowego wycinaka wytnij krążki. Krążki ułóż na pergamin i przykryj lnianą ściereczką.
Krok 3
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek z szalotką, dodaj umyte osuszone kurki. Całość smaż chwilę, w momencie jak grzyby puszczą wodę, dodaj Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr, dobrze wymieszaj i gotuj, aż grzyby odparują. Dopraw je do smaku posiekanym rozmarynem, tymiankiem oraz czarnym pieprzem. Grzyby przestudź, następnie przesiekaj nożem i połącz z tartym oscypek.
Krok 4
Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie wodą, w środek włóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta połącz ze sobą ugniatając je widelcem.
Krok 5
Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie. Podawaj z podsmażoną cebulką i boczkiem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl