Pierogi z grzybami – kurkami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Trudne

Składniki:

    ciasto:
  • mąka pszenna - 800 gramów
  • ciepła woda - 300 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • farsz:
  • świeże kurki - 1 kilogram
  • Esencja do duszonych mięs Knorr - 2 sztuki
  • cebula szalotka - 2 sztuki
  • czosnek, ząbek - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 80 mililitrów
  • tymianek, gałązka - 1 sztuka
  • rozmaryn, gałązka - 1 sztuka
  • oscypek wędzony - 300 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • boczek wędzony - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.
  2. Na oprószonej mąka stolnicy rozwałkuj pierwszą kule na 2 mm grubości placek. Za pomocą szklanki lub metalowego wycinaka wytnij krążki. Krążki ułóż na pergamin i przykryj lnianą ściereczką.
  3. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek z szalotką, dodaj umyte osuszone kurki. Całość smaż chwilę, w momencie jak grzyby puszczą wodę, dodaj Esencje Knorr, dobrze wymieszaj i gotuj, aż grzyby odparują. Dopraw je do smaku posiekanym rozmarynem, tymiankiem oraz czarnym pieprzem. Grzyby przestudź, następnie przesiekaj nożem i połącz z tartym oscypek.
  4. Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie wodą, w środek włóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta połącz ze sobą ugniatając je widelcem.
  5. Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie. Podawaj z podsmażoną cebulką i boczkiem.