Pierogi z kapustą i grzybami
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • grzyby suszone (najlepiej prawdziwki) - 100 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • kapusta kiszona - 1 kilogram
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • średniej wielkości cebula - 1 sztuka
  • Kminek z Polski Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 ziarna
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 10 gramów
  • pieprz
  • masło - 2 łyżki
  • ciasto
  • mąka - 1 kilogram
  • olej - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • woda

Sposób przygotowania:

  1. Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka.
  2. Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Dopraw także pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba.
  3. Przesiekaj nożem ostudzoną kapustę z grzybami w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny, dodaj trochę bułki tartej.
  4. Ciasto do pierogów: Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.
  5. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą szklanki lub innej formy, wykrój okrągłe placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (około 3-4 milimetry).
  6. Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca. Jeśli chcesz przygotować uszka – sklej ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga, a następnie połącz rogi.
  7. Gotuj pierogi w osolonej wodzie około 5 minut. Podawaj z podsmażoną cebulą.