Pierogi z kapustą i grzybami

58


Średnie


90 min.


4 os.

Składniki
grzyby suszone (najlepiej prawdziwki)100 gramów
Bulion na włoszczyźnie Knorr1 sztuka
kapusta kiszona1 kilogram
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 sztuka
średniej wielkości cebula1 sztuka
Kminek z Polski Knorr0.5 łyżeczek
Liść laurowy z Turcji Knorr2 sztuki
Ziele angielskie z Meksyku Knorr3 ziarna
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr10 gramów
pieprz
masło2 łyżki
Ciasto:
mąka1 kilogram
olej1 łyżka
sól1 łyżeczka
woda
Przygotowanie
Krok 1
Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka.
Krok 2
Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Dopraw także pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba.
Krok 3
Przesiekaj nożem ostudzoną kapustę z grzybami w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków. Jeśli farsz jest bardzo wilgotny, dodaj trochę bułki tartej.
Krok 4
Ciasto do pierogów: Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.
Krok 5
Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą szklanki lub innej formy, wykrój okrągłe placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (około 3-4 milimetry).
Krok 6
Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca. Jeśli chcesz przygotować uszka – sklej ze sobą dwie skrajne krawędzie pieroga, a następnie połącz rogi.
Krok 7
Gotuj pierogi w osolonej wodzie około 5 minut. Podawaj z podsmażoną cebulą.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl